Tagtyper til din bolig

Der findes en del tagtyper, og der er ligeledes bestemte tagtyper som passer bedst til din bolig. Både udseende og beliggenhed af din bolig spiller nemlig også en rolle.
Taget på din bolig påvirkes af vejrforholdene hele året rundt af blæst, sol, regn, sne og frost. Et tags levetid er afhængig af flere forhold, og det er derfor svært at sige præcist hvor længe et tag kan holde. Når det så er sagt, så er det vigtigt at holde sit tag i god stand. Et sundt tag er nemlig afgørende for et hus sundhed. Så hvis du står overfor en større renovering, en tilbygning eller noget andet, så kan det være en fordel også at få skiftet tag.
Hvis du står og skal have skiftet tag, kan det være en god idé at få efterisoleret samtidig. På den måde vil du få en klar besparelse på varmeregningen – især hvis du har et ældre tag.
Nedenfor har vi lavet en kort beskrivelse af de mest kendte tagtyper:
Tagpap
Tagpap er en af de billigere tagtyper, og det er en nem måde at lave tag på. Det er fleksibelt, og nemt at tilpasse til de fleste typer af tage. Derudover er det også et tag, som ikke kræver den store hældning for at lede vandet væk. Skulle der ske en skade på taget, er det også nemt at lappe.
En ulempe ved tagpap er, at det kræver hyppige tjek – helst et par gange om året. Et tagpap holder heller ikke lige så lang tid som de fleste andre, men levetiden varierer også. Des større hældning på taget, des længere levetid har det også. Typisk regner man med, at et tagpap kan holde i op til 50 år.
Når man laver et tagpap, skal der minimum være en hældning på 3-5 grader.
Eternit
Eternittage fremstilles af fibercement og findes i mange forskellige former og farver.
Eternittage skal tjekkes for utæthed én gang om året, og når overfladen er ved at skalle af, skal man have taget skiftet. Et eternittag har en forventet levetid på 35-40 år, og kræver en hældning på minimum 14 grader, hvis der er tale om bølgeplader. Er materialet skifre, kræver taget en hældning på minimum 18 grader.
Betontagsten
Et tag af betontagsten minder meget om et tag af tegl. Der er bl.a. den forskel, at et tag af betontagsten er tungere, og har en mere sårbar overflade.
Betontagsten er lavet af beton tilsat en farve og en acrylbelægning, som skal beskytte betonmaterialet.
Et tag af betontagsten er en af de tagtyper som let bliver angrebet af mos og begroninger. Derfor skal taget renset med håndkraft, da det skader overfladen at højtryksspuling. Man skal være særlig opmærksom på, at tagstenene ikke bliver presset ud af plads af begroninger. Det kan nemlig føre til, at taget bliver utæt i samlingerne.
Et tag af betontagsten holder ca. 50 år, og kræver en hældning på minimum 20 grader.
Tegltagsten
Et tag af tegltagsten kan holde i mellem 60 og 100 år, og har en kanon modstandsdygtighed mod vind og vejr. Tegltagsten er fremstillet af ler, og er ikke tilsat farve som betontagsten, men opstår i brændingsprocessen, hvor lertypen bestemmer stenens endelige farve. Det resulterer i, at denne farve er 100% bestandig, og falmer derfor ikke.
Teglsten fås i natur eller med en overfladebehandling, som kan være enten engobering eller glasering – afhængigt af hvilket udtryk man ønsker.
Teglstenens hårde overflade gør den smudsafvisende, hvilket forhindre mos- og algebelægning. Dette gør taget stort set vedligeholdelsesfrit, som sikret et flot tag i mange år.
Det gør tegltag til en af de mest eftertragtede tagtyper.