Hvad er forskellen på vinylgulv og linoleumsgulv?

Hvad er forskellen på vinylgulv- og linoleumsgulv

*Indeholder sponsorerede links

Vinyl- og linoleumsgulve er igen ved at vinde mere og mere frem i de danske hjem. Det er heller ikke så underligt, for begge gulvtyper kan fås med mange forskellige mønstre, og kan desuden bruges mange steder. Tidligere skrev om vi om lægning af sildebensparket, men et vinyl- eller linoleumsgulv er klart at overveje, hvis man ønsker et slidstærkt gulv med meget lidt vedligeholdelse.

Men hvad er forskellen på vinyl- og linoleumsgulv egentlig? Det vil vi se nærmere på i dette indlæg.

Jo ser du, faktisk er et vinyl- og linoleumsgulv lidt i samme kategori. De ligner meget hindanden, så forskellen finder vi i selve materialet samt fremgangsmåden ved montering. Vinyl og linoleum er begge blandingsprodukter, men hvad præcist det indebærer, kan du læse mere om i nedenstående underoverskrifter.

I forhold til de fleste andre materialer, er vinyl og linoleum bløde materialer. Det betyder, at materialerne samtidig bidrager til en god akustik i hjemmet.

 

Vinylgulv

Et vinylgulv er som navnet antyder, lavet af vinyl. Vinyl er som nævnt et blandingsprodukt, som typisk fremstilles af en blanding af plastik, klor, råolie og andre blødgørende stoffer.

I forhold til linoleum, så er vinyl et lidt blødere materiale. Om man ønsker sit gulv skal føles, må være en smagssag.

Fordele ved vinylgulv

 • Slidstærkt
 • Beskytter mod ridser, slag og aftryk
 • Nemt at rengøre
 • Praktisk i vådrum – f.eks. badeværelse

Ulemper ved vinylgulv

 • Da vinyl er et plastmateriale, kan det med tiden blive stift, og kan derfor ikke repareres eller renoveres.
 • Et vinylgulv er nemt at rengøre, men det er sart overfor særligt farveholdige pletter fra f.eks. rødvin samt varme genstande.

Rengøring af vinylgulv

Et vinylgulv er meget let at rengøre. For at overkomme det værste snavs, kører man en tur med støvsugeren. Hvis sit gulv har fået lidt pletter, eller generelt er en smule fedtet, kan man med fordel tage gulvmoppen i brug.

Når du bruger gulvmoppen til dit vinylgulv, kan du vælge at bruge dit foretrukne rengøringsmiddel, eller du kan vælge at lave dit eget. Dit eget rengøringsmiddel kan du let lave, ved at tilføje en kop eddike til en liter varmt vand.

Om man kan lide lugten/duften af eddike er en smagssag, så et rengøringsmiddel dufter typisk mildere end eddike.

 

Linoleumsgulv

Modsat vinyl er linoleum et naturmateriale, som er fremstillet af kork, træ, kalksten, linolie, harpiks samt lidt farve.

En meget praktisk ting ved et linoleumsgulv er, at det er mere eller mindre selvreparerende overfor f.eks. revner og småskader.

Linoleum er et lidt hårde materiale end vinyl. Det kan give en mere realistisk fornemmelse af sit linoleumsgulv, hvis mønster ligner et trægulv.

Fordele ved linoleumsgulv

 • Mere eller mindre selvreparerende
 • Slidstærkt
 • Nemt at rengøre

Ulemper ved linoleumsgulv

 • Egner sig ikke i vådrum – f.eks. badeværelse
 • Får en underlig lugt hvis det får fugt

Rengøring af linoleumsgulv

Ligesom rengøring af vinylgulvet, kan man med fordel kører en tur med støvsugeren, når man skal tage det værste støv og snavs.

Du kan let fjerne pletter fra dit linoleumsgulv med vand tilsat en lille smule neutralt rengøringsmiddel. Brug med fordel en gulvmoppe, så du hurtigere og nemmere kan skrubbe gulvet grundigt.

 

Hvilket gulv skal jeg vælge?

Om du skal vælge et vinyl- eller linoleumsgulv, afhænger meget af rummet det skal lægges i, samt om du gør det selv. Skal du have lagt gulv i et vådrum, som f.eks. dit badeværelse, skal du vælge at gå med et vinylgulv.

Ønsker du selv at trække i arbejdstøjet, så er der også forskel på hvor svært hvert gulv er at ligge. Det kan måske også spille en afgørende rolle, hvis du ikke har gjort i den slags før. Læs mere herom i afsnittet “Lægning af vinyl eller linoleumsgulv”.

 

Lægning af vinyl eller linoleumsgulv

Måske ser nemt ud at lægge et vinyl- og linoleumsgulv, men det er det bestemt ikke. Hvis ikke man er lidt handyman/handwoman i forvejen, så kan der være store udfordringer i forhold til hvordan det skal lægges, samt kunsten at kunne få det skåret rigtigt til, så det passer og ser lige ud.

Har du aldrig arbejdet med den slags før, anbefaler vi derfor at du får en professionel gulvmand til at udfører arbejdet, eller du som minimum rådfører dig.

På videoen nedenfor, kan du se hvordan det foregår, når man skal lægge et vinylgulv.

 

Hvis du overvejer et linoleumsgulv, bliver det ikke nødvendigvis til en lettere opgave. Et linoleumsgulv skal nemlig limes fast til underlaget. Nedenfor kan du se hvordan det foregår, når man skal lægge et linoleumsgulv.

 

Få 3 gratis tilbud på lægning af vinyl- eller linoleumsgulv

Vær sikker på at få det bedste tilbud. Du kan helt gratis modtage 3 tilbud fra anderkendte håndværkere.

Sådan virker det:

Vi anbefaler 3byggetilbud.dk fordi:

 • Det er 100% gratis
 • Bestil tilbud på kun 5 minutter
 • Mulighed for at spare mange penge
 • Du sikret for op til 35.000 kr. i tilfælde af hændværksmæssige fejl eller mangler
BESKRIV DIN OPGAVE!
3/5 - (2 votes)