Energimærkning af bolig: Så meget stiger din bolig i værdi

Et energimærke af en bolig, baseres på hvor energikrævende en bolig er. Det handler derfor om at have så god en score som overhovedet muligt – både i forhold til sin egen energi-økonomi, men også set i forhold til boligens værdi.

Daniel

20. august 2020

Energimærkning af bolig: Så meget stiger din bolig i værdi

Energimærkning af boliger spiller en stor rolle under et boligsalg. Et energimærke er nemlig med til at vurderer boligens værdi, og har stor indflydelse derpå. Faktisk kan et energimærke få sin bolig til at stige flere hundrede tusinde kroner.

 

Hvad er afgørende for energimærkning af bolig?

Ved energimærkning af bolig, ser man på boligens energiforbrug. Energimærket bestemmes nemlig ud fra en beregning af boligens samlede energiforbrug. Det vil altså sige, at des lavere energiforbrug din bolig har, des bedre energimærke for din bolig også.

Des mere energi din bolig bruger, vil det påvirke din boligs energimærkning negativt. Det kan også ske hvis din bolig f.eks. har en ældre varmekilde, som er dyr i drift.

 

Hvornår skal sin bolig have et energimærke?

Hvis du ønsker at få din bolig sat til salg, skal du huske af få din bolig energimærket. Køberen har nemlig krav på en energimærkning, og siden 2010 har en bolig ikke kunne blive annonceret til salg uden et gyldigt energimærke. Hvis din bolig er under 60 m2, er energimærkning dog ikke et krav. Ellers gælder det både nye og gamle huse – villaer, rækkehuse, etageejendomme med lejligheder m.m.

Det forholder sig typisk lidt anderledes med ældre ejendomme. For oftest overholder de ikke de nye energibestemmelser, og det er der heller ikke noget krav om. Dog skal en køber være i stand til at vurdere ejendommens energimæssige tilstand.

 

Energirenovering er godt for dig og økonomien

Trods større fokus på energioptimale boliger, er der stadigvæk mange boliger i Danmark, som har et dårligt energimærke. Et dårligt energimærke kan være en ulempe, hvis man ønsker at sælge sin bolig, da gode energimærker bliver efterspurgt mere og mere blandt køberne.

Der er også stor forskel på værdien af boliger, alt efter hvilket energimærke der er tale om. Der er nemlig mange penge at hente, hver gang man forbedre energimærket. En forbedring af energimærket kan i nogle tilfælde få salgsprisen til at stige med op imod 430.000 kroner.

Det er heller ikke kun ved et boligsalg at energirenoveringer kan være en god idé. Der er nemlig mange andre fordele som f.eks. et forbedret indeklima, og besparelser på el- og varmeregningen. Et forbedret indeklima kan man f.eks. opnå ved efterisolering eller få isolerende ruder. På den måde kommer man af med kuldebroer i boligen, og får dermed en mere ensartet temperatur og bedre indeklima i sin bolig.

 

Hvad kan du selv gøre for at energioptimere?

Som nævnt tidligere, afgøres en boligs energimærke efter dens energiforbrug. Det handler derfor om at mindske energiforbruget så meget som muligt. En ting du kan gøre for at mindske energiforbruget, er at sørge for at dit hus er ordentlig isoleret. Der findes flere forskellige isoleringsmaterialer, men et godt og miljøbevidst valg er træfiberisolering.

Et andet sted en bolig kan lide stort varmetap er ved døre og vinduer. Særligt hvis boligen har ældre døre og vinduer, kan det give mening af se efter nyere vinduer som isolerer bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *