Guide 2023: Algerens af fliser – sådan gør du det selv

Daniel

13. april 2022

Guide 2023: Algerens af fliser – sådan gør du det selv

*Indeholder sponsorerede links

I dette indlæg ser vi nærmere på hvordan man fjerner alger på sine fliser. Derudover kommer vi ind på hvordan du bedst muligt kan forebygge algevækst på dine fliser i fremtiden.

Alger kan næsten gro overalt, og når fliserne udsættes for fugt, vil algerne gro derpå. Der kan komme alger på dine fliser relativt hurtigt, men det har selvfølgelig noget at gøre med vækstbetingelserne for algerne – herunder mængden af fugt samt overfladen på dine fliser.

 

Hvorfor udfører en algerens af fliser?

Der er mange årsager til, at man bør algebehandle sine fliser. For eksempel kan fliser med alger, være super glatte i vådt vejr. Det vil de langt fra være, hvis de var uden alger. Hvis algerne ikke gror på fliser, men derimod på træ, vil det hurtigere fører til råd i træværket, da intet træ bryder sig om fugt.

 

Forebyggelse af alger på fliser

Når man skal forebygge alger på fliser, er det med at sætte ind så tidligt som muligt. Det mest optimale vil være, at sætte ind på forebyggelsen, lige efter en algebehandling.

 

Imprægnering af fliser

Følg nedenstående steps for imprægnering af fliser, og nyd algefrie fliser i endnu længere tid.

 1. Allerførst skal du rense dine fliser for alger, mods og ukrudt. Det er vigtigt for at imprægneringen giver den højest mulige effekt, og holder i længere tid.
 2. Køb et imprægneringsmiddel. Vi anbefaler ikke at gå på kompromis med kvaliteten, da kvalitet og effekt, også her går hånd-i-hånd. Du skal også erhverve dig en tryksprøjte, som skal bruges til at sprøjte imprægneringen ud i et jævnt lag.
  Når du har ovenstående to ting på plads, er du klar til at imprægnere dine fliser. Husk at fliserne skal være helt tørre, inden du går i gang med at sprøjte imprægnering på dem. Husk også at tjekke, om imprægneringsmidlet skal blandes op med vand.
 3. Når fliserne igen er tørre efter imprægneringen, kan det være en god idé at feje stenmel ud på fliserne med en stiv kost. Det er med til at sikre, at fliserne ikke skrider ud, og så danner det en solid fuge mellem fliserne. Samtidig er stenmel med til at undgå ukrudt og mos mellem fliserne.
  Husk at du helst ikke må lade for meget stenmel ligge på dine fliser, da det kan misfarve dine fliser en smule, hvis der samtidig skulle opstå regnvejr. Du kan også bruge sand, fugesand og grus i stedet for stenmel mellem dine fliser, men stenmel virker særlig godt mod mos og ukrudt.
 4. Selvom imprægneringen nu er udført, holder den desværre ikke evigt. Typisk kan sine fliser godt klare sig med kun en enkelt algebehandling om året, men flere faktorer kan gøre, at to kan blive nødvendigt.

 

Mindre fugt og mere sol

Du vil opleve ekstra meget algevækst på dine fliser, hvis de udsættes for særlig meget fugt. Derfor drejer det sig om, at fliserne udsættes for så lidt fugt som overhovedet muligt. Vær derfor særlig opmærksom på, om du på nogen måde kan mindske fugten på fliserne. Typiske “fejl” man begår, er at sin græsplæne gror op over arealet med fliser, som dermed holder på fugten. Man kan også sørge for, at sin tagrende ikke er fyldt op med skidt, da det alt andet lige, gør det svære for nedløbet at lede vand væk fra taget. Med skidt i tagrenden og et ordentlig regnskyld, kan vandet fra tagrenden nemt løbe over, og dermed løbe i store mængder ned på fliserne.

Hvis dine fliser er meget i skygge, er det også en ting, som forbedre vækstbetingelserne for alger. Hvis det giver mening, kan man derfor undersøge, om man på nogen måde kan trække mere sollys ind på sit fliseareal. Det kunne f.eks. gøres ved at beskærer omkringliggende træer og buske, som eventuelt måtte skygge.

 

Sådan fjerner du alger på fliserne

Som udgangspunkt kan du fjerne alger fra dine fliser på tre forskellige måder, som listet nedenfor. Uanset hvilken en af metoderne du går med, skal du først fjerne eventuelt ukrudt mellem dine fliser.

 

1. Brug af højtryksrenser til algebehandling af fliser

Du kan bruge en højtryksrenser til at fjerne alger fra dine fliser, som gøres helt uden brug af kemi – så dette vil måske gå som værende den mest bæredygtige metode. Nogen vil tro, at man bare kan bruge den almindelige dyse til at spule fliser med. Det giver dog ikke et godt resultat, og gør blot mere skade end gavn. I stedet skal du bruge en “Patio Cleaner”, eller “terrassevasker” som nogen kalder den. Den helt store forskel på sådan et redskab og en almindelig dyse, er at denne patio cleaner børster fliserne.

Nedenfor har vi listet et par eksempler på terrassevaskere, som passer til forskellige behov. Den første er en billig en af slagsen, og fungerer udemærket, hvis du har få kvadratmeter med fliser. Hvis du derimod har et større areal med fliser, vil du blive glad for en vasker af ekstra høj kvalitet.

Nilfisk Patio Cleaner terrassevasker til højtryksrenser

Nilfisk Patio Cleaner terrassevasker til højtryksrenser

 • Kan bruges på lodrette og vandrette flader
 • Oplagt til overflader som træ og fliser
 • Kan bruges sammen med Nilfisk Compact og Nilfisk Exellent højtryksrensere
Køb hos Frishop.dk
Den professionelle Den ekstra gode fliserenser

Den ekstra gode fliserenser

En patio cleaner som oftest bruges af professionelle, og det er der god grund til. Uden tvivl får du med professionelt grej, et bedre og mere holdbart redskab.

Køb hos InduClean.dk

 

2. Fjerne alger med en stiv kost

Man lægger et tyndt lag sand/fugesand ud på sine fliser, og så fejer man løs. På den måde skraber man algerne af fliserne, men det er en langsommelig proces. Denne proces gentager man flere gange, alt efter hvor hårdt fliserne er ramt af algevækst.

 

3. Brug af algefjerner

Ved brug af et algefjerne, er det vigtigt at sikre, at midlet er godkendt af Miljøstyrelsen. Det kan du tjekke i Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddeldatabasen (BMD). De fleste algemidler man køber, skal sprayes ud på fliserne i et tyndt lag, som let kan gøres med en tryksprøjte. Et godt eksempel herpå finder du nedenfor.

Tryksprøjte til algefjerner

Tryksprøjte til algefjerner

Det er forskelligt hvor store flisearealer folk har, hvorfor det også er forskelligt fra person til person, hvor stor en luftsprøjte man bør købe. Find et stort udvalg af tryksprøjter her.

Køb hos frishop.dk

Husk at tjekke på dunken med algefjerner, om det skal blandes op med vand. Husk også at tjekke op på, om algefjerneren skal sprayes på tørre fliser – det er ofte tilfældet, men det står som reelt på dunken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *